Se intampla tuturor sa mearga la cumparaturi si sa cheltuie mult mai multi bani decat si-au propus.
VEZI mai jos care sunt principalele 10 motive pentru care mergi sa cumperi o paine si pe langa, iei si fructe sau mezeluri, conform incont.ro.
Plata cu cardul
Potrivit unui studiu, consumatorii care platesc cu cardul cheltuiesc mai mult decat cei care achita cash. In special daca este vorba despre carduri de credit.
„Cardurile de credit ii fac pe consumatori sa se concentreze mai mult asupra a ceea ce isi cumpara si mai putin pe sumele. Amortizeaza cheltuielile, pentru ca ne permit sa avem in continuare bani in portofel si intarzie plata propriu-zisa”, spune Kit Yarrow, profesor de psihologie si marketing la Universitatea Golden Gate.
Muzica din magazine
Expertii cred ca volumul muzicii dintr-un magazin are un rol esential in sesiunea de cumparaturi:
„Muzica data tare in restaurante ii face pe oameni sa manance mai repede, sa comande mai mult si sa consume mai mult, pentru ca de vorbit nu pot, din cauza zgomotului. Atunci cand esti coplesit de muzica, nu mai poti gandi clar, ceea ce te face sa cheltuiesti mai mult”, explica Paula C. Peter, profesor asistent de marketing si comportamentul consumatorului in cadrul Universitatii din San Diego.
Cumparaturile en-gros
Nu este deloc mai oeftin sa mergi la supermarket o data pe saptamana pentru ca atunci cand ai mai multe lucruri la dispozitie, iti vine sa cumperi mai mult.
„Atunci cand ai la indemana cantitati mai mari, esti predispus sa consumi mai mult”, sustine Kit Yarrow.
Curele de slabire sau dezamagirile in dragoste
Persoanele care sufera din dragoste sau tin cure de slabire au tendinta sa faca mai multe cumparaturi pentru a compensa lipsurile din viata lor.
„Atunci esti mai putin capabil sa iti infranezi pornirile interioare, asa ca vei face orice te tenteaza, de exemplu sa dai bani pe toate nimicurile”, spune Vohs.
Calcularea fiecarui banut cheltuit
Cei care isi calculeaza fiecare banut au tendinta de a cheltui mai mult. Paradoxal, persoanele care aduna in minte preturile produselor cumparate inainte sa ajunga la casa platesc cu 19 la suta mai mult. Si asta pentru ca subestimeaza costurile.
Reducerile
In aceasta perioada exista tendinta de a cumpara mai mult decat ai nevoie sau de a achizitiona produse de care oricum nu ai nevoie. „Tot timpul ai in minte ideea ca daca nu cumperi acum, nu o sa mai poti cumpara mai tarziu.Teama ca nu o sa mai prinzi nimic pe rafturi iti incetoseaza mintea si nu mai evaluezi corect produsele, astfel incat mai tarziu iti dai seama ca ai dat banii degeaba pe ceva ce nu-ti trebuie”, sustine Kit Yarrow.
Cumparaturile fara lista
Nu pleca la cumparaturi fara sa-ti faci in prealabil o lista cu produsele pe care trebuie sa le cumperi si de la care sa nu te abati sub nicio forma. De asemenea, ia in portofel suma exacta pe care intentionezi sa o platesti si lasa cardul acasa.
Tactici de prezentare a preturilor
Multe magazine tind sa puna in vitrina haine frumoase cu preturi accesibile, iar in interior sa aiba colectii noi cu preturi mai mari, care iti iau ochii imediat.